ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΣΠΟΥΔΩΝ

Δηώ Καγγελάρη

Είναι θεατρολόγος, τ. επίκουρη καθηγήτρια στο τμήμα Θεάτρου της Σχολής Καλών Τεχνών του ΑΠΘ. Απόφοιτη του τμήματος Θεατρικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Παρίσι ΙΙΙ – Νέα Σορβόννη, εκπόνησε τη διδακτορική διατριβή της στο τμήμα Φιλολογίας της Φιλοσοφικής Σχολής του ΑΠΘ, με θέμα Ελληνική Σκηνή και Θέατρο της Ιστορίας, 1936-1944. Οι Θεσμοί και οι Μορφές (2003).

Στα ερευνητικά της ενδιαφέροντα συγκαταλέγονται οι όροι του μοντέρνου στο θέατρο, η σχέση ελληνικής και ευρωπαϊκής σκηνής, η σκηνική ερμηνεία του αρχαίου δράματος, το θέατρο για παιδιά και εφήβους. Έχει δημοσιεύσει μελέτες στην Ελλάδα και τη Γαλλία και έχει επιμεληθεί θεατρικές εκδόσεις. Έχει επίσης τακτικές συμμετοχές με ανακοινώσεις σε θεατρολογικά συνέδρια και έχει συμμετάσχει σε ευρωπαϊκά διακρατικά προγράμματα, ερευνητικές ομάδες και φόρουμ.

Διατέλεσε σύμβουλος καλλιτεχνικού προγραμματισμού στο Φεστιβάλ Αθηνών Επιδαύρου (2006-15), επιστημονική υπεύθυνη του εργαστηρίου για το αρχαίο δράμα «Θερινό Μαντείο» (2018, 2019), κριτικός θεάτρου, σύμβουλος δραματουργίας, επιμελήτρια εκθέσεων, επιμελήτρια και παρουσιάστρια τηλεοπτικής σειράς για το σύγχρονο θέατρο (Θεωρείο) και θεατρολογικών ραδιοφωνικών εκπομπών. Στις δραστηριότητές της περιλαμβάνονται επίσης επιμέλειες σκηνικών αφιερωμάτων, δημόσιες ομιλίες και παρεμβάσεις.

Κριτικές θεάτρου, επιφυλλίδες, άρθρα, συνεντεύξεις, βιβλιοκριτικές, αφιερώματα και κριτικές αποτιμήσεις έχουν δημοσιευτεί, μεταξύ άλλων, στις εφημερίδες Εποχή, Έθνος, Αυγή («Ενθέματα»), Καθημερινή («Επτά Ημέρες»), Ελευθεροτυπία («Βιβλιοθήκη»), Ημερησία, Τα Νέα και στα περιοδικά Ο Πολίτης, Αντί, Νέα Εστία, The Books’ Journal.

Υπήρξε ιδρυτικό μέλος του Ελληνικού Κέντρου Θεάτρου για τα Παιδιά και τους Νέους (παράρτημα της ASSITEJ) και της Ελληνικής Ένωσης Κριτικών Θεάτρου και Παραστατικών Τεχνών. Συμμετείχε σε γνωμοδοτικές επιτροπές του ΥΠΠΟ. Είναι μέλος της κριτικής επιτροπής του Θεατρικού Βραβείου Μελίνα Μερκούρη και της ευρωπαϊκής κριτικής επιτροπής του βραβείου «Europe Prize Theatrical Realities».

Από τον Σεπτέμβριο του 2019 είναι διευθύντρια σπουδών στη Δραματική Σχολή του Εθνικού Θεάτρου.