ΤΜΗΜΑ ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑΣ

Τμήμα Σκηνοθεσίας

Από το σπουδαστικό έτος 2018-2019 η Δραματική Σχολή απέκτησε, παράλληλα με το τμήμα Υποκριτικής, το τμήμα Σκηνοθεσίας με στόχο την επαγγελματική κατάρτιση και την καλλιτεχνική ευαισθητοποίηση των μελλοντικών σκηνοθετών/τριών. Πρόκειται για μία σημαντική κατάκτηση του Εθνικού Θεάτρου, που ικανοποίησε ένα αίτημα δεκαετιών, καθώς η απόφαση για δημιουργία τμήματος Σκηνοθεσίας είχε παρθεί ήδη από τη δεκαετία του 1950.

Το τμήμα Σκηνοθεσίας δημιουργήθηκε με πρωτοβουλία του διευθυντή του Εθνικού Θεάτρου Στάθη Λιβαθινού, που θέλησε να μεταλαμπαδεύσει την εμπειρία του από το τμήμα σκηνοθεσίας του Κρατικού Ινστιτούτου Θεάτρου της Μόσχας. Οι πρώτοι δάσκαλοι της σχολής ήταν ο Στάθης Λιβαθινός και, ως επισκέπτης καθηγητής, ο Άγγλος σκηνοθέτης Αντριου Βισνιέφσκι, (καθηγητής της Royal Academy of Dramatic Art).

Τα μαθήματα χωρίζονται στις ενότητες:

Σκηνοθεσία – Υποκριτική: Τα μαθήματα διδάσκουν επαγγελματίες σκηνοθέτες και ηθοποιοί.

Θεωρητικά μαθήματα: Δραματολογία, Δραματουργία, Ιστορία Θεάτρου, Ιστορία Νεοελληνικής Λογοτεχνίας, Ιστορία και Πρακτική Κινηματογράφου, Ιστορία Σκηνοθεσίας, Θεωρία της Μουσικής.

Τεχνικά μαθήματα: Χορός, Εκφραστική Κίνηση Σώματος, Παραδοσιακοί Χοροί, Κουγκ Φου, Οπλομαχητική, Αγωγή Προφορικού Λόγου/Σκηνικός Λόγος, Θεατρικό Τραγούδι – Φωνητική, Σκηνογραφία – Ενδυματολογία – Μάσκα, Ηχητική Δραματουργία, Ανάγνωση Παρτιτούρας, Φωτισμοί.