MASTERCLASSES

Σκηνικός Λόγος

Η Άννα Κοκκίνου, ηθοποιός, σκηνοθέτρια και ιδρύτρια του θεάτρου Σφενδόνη, παρέδωσε masterclass με τίτλο Σκηνικός Λόγος, μοιράζοντας στις σπουδάστριες και στους σπουδαστές την τεχνογνωσία που έχει αποκτήσει από τα 40 και πλέον χρόνια πορείας της στο θέατρο.

Σεπτέμβριος 2022

Μεταμόρφωση και γελοιότητα, ένα βιωματικό εργαστήριο

Ο σκηνοθέτης και ερμηνευτής Ευριπίδης Λασκαρίδης δίδαξε masterclass για τη μεταμόρφωση και τη γελοιότητα. Στο εργαστήρι του πρότεινε ερμηνευτικά εργαλεία που προκύπτουν από την πολυετή έρευνά του πάνω στη μεταμόρφωση και στο γελοίο μέσα από το εκτεταμένο υπόβαθρό του στο σωματικό θέατρο, στο γκροτέσκο και στην αρχαία ελληνική κωμωδία.

Απρίλιος 2023

Φωτισμοί για το Θέατρο

Ο σχεδιαστής φωτισμού και εικόνων Σάκης Μπιρμπίλης παρέδωσε masterclass με στόχο οι σπουδάστριες/στές της Σχολής να ανακαλύψουν περισσότερα για τη φιλοσοφία και την τεχνική του φωτιστικού σχεδιασμού στο θέατρο.

Ιούνιος – Ιούλιος 2022

Liminal Space: Εργαστήριο για Συμπεριληπτικές και Προσβάσιμες Θεατρικές Πρακτικές

Ο θεατρολόγος και ηθοποιός Χρίστος Παπαμιχαήλ δίδαξε masterclass στο οποίο οι συμμετέχουσες/οντες εξερεύνησαν τρόπους με τους οποίους η προσβασιμότητα μπορεί να αποτελεί κομμάτι της ίδιας της δημιουργικής διαδικασίας και να εντάσσεται οργανικά στη ροή των παραγόμενων έργων. Μελέτησαν στη συνέχεια μεθόδους με τις οποίες μια θεατρική παράσταση μπορεί να είναι προσβάσιμη σε άτομα με αναπηρία με δημιουργικό και οργανικό τρόπο χωρίς την εκ των υστέρων δημιουργούμενη Υπηρεσία Προσβασιμότητας. Στο masterclass συμμετείχαν οι συνεργάτιδες της Liminal Ζωή Ξανθοπούλου και Όλγα Δαλέκου (ιδρυτικό μέλος της Θεατρικής Ομάδας Κωφών «Τρελά Χρώματα» και δασκάλα νοηματικής στη Σχολή Νοηματικής Γλώσσας ΚΕΤ). Ως βοηθός του masterclass συμμετείχε η θεατρολόγος και σκηνοθέτρια Τζωρτζίνα Κακουδάκη.

Ιούλιος 2023

Acting and Directing the Song

Ο καθηγητής σκηνοθεσίας και αναπληρωτής επικεφαλής της Σχολής Παραστατικών Τεχνών και Πολιτιστικών Βιομηχανιών του Πανεπιστημίου του Leeds Γιώργος Ροδοσθένους δίδαξε masterclass με βοηθό τον μουσικοσυνθέτη Δημήτρη Ζαβρό.

Η ομάδα διερεύνησε τη φύση και τους περιορισμούς μιας σόλο παράστασης –είτε αφορά ένα τραγούδι σε ένα μεγαλύτερο θεατρικό δρώμενο είτε μια cabaret performance– αλλά και τη λειτουργία της παράστασης με μη λεκτικές αφηγήσεις. Η χρήση της μουσικής ως αποκλειστικού κειμένου και η δημιουργία αφήγησης χωρίς τη χρήση λέξεων ήταν το κύριο ερέθισμα για τη δημιουργία μιας σύντομης σκηνής. Η ομάδα επικεντρώθηκε στη χρήση των χεριών μέσα από τις «χορογραφίες χεριών» και εξερεύνησε τον τρόπο που η μουσική και το κείμενο δημιουργούν εικόνες. Τέλος, η ομάδα επικεντρώθηκε στην αντιμετώπιση σκηνών συνόλου.

Ιούλιος 2023

Αγωγή Λόγου

Ο θεατροπαιδαγωγός και ηθοποιός Davit Baroyan, συνεργάτης της Θεατρικής Ακαδημίας του Wroclaw και του Teatr ZAR του Ινστιτούτου Grotowski, δίδαξε masterclass για τη χρήση της φωνής του ηθοποιού. Στόχος του συγκεκριμένου masterclass ήταν μέσα από τα στάδια «ζέσταμα – ανάπτυξη της φαντασίας – φωνή – κείμενο – τραγούδι – etude – δομή» να δημιουργηθεί για την/τον κάθε συμμετέχοντα/ουσα ένα υλικό χρήσιμο για έρευνα και ανάπτυξη στο μέλλον.

Ιούλιος 2023

Devising a Play or Theatre and the Absurd

H Lilo Baur, μέλος του θιάσου Théâtre de Complicité, βραβευμένη με τα βραβεία Dora και Manchester Evening News και συνεργάτιδα του Peter Brook, δίδαξε masterclass στους σπουδαστές της Δραματικής Σχολής του Εθνικού Θεάτρου με θέμα το θέατρο της επινόησης (devised theatre) που είχε ως βάση του τη θεατρική προσαρμογή διηγημάτων του Mikhail Zoshchenko. Μέσα από αυτές τις σουρεαλιστικές ιστορίες οι σπουδάστριες/στές άνοιξαν νέους δρόμους στην εξέταση ενός κειμένου και μιας κατάστασης που φέρουν δικούς τους ρυθμούς, δυναμικές και ατμόσφαιρες.

Σεπτέμβριος 2022

Υποκριτική / Αυτοσχεδιασμός

Η καθηγήτρια της Ακαδημίας Δραματικών Τεχνών Ernst Busch του Βερολίνου Nina Hellmuth παρέδωσε masterclass Υποκριτικής/Αυτοσχεδιασμού. H Nina Hellmuth είναι απόφοιτος του Rheinische Friedrich-Wilhelms-Universität της Βόννης (τμήμα Φιλοσοφίας), του UDK (Universität der Künste) του Βερολίνου και του τμήματος Σκηνοθεσίας της Ernst Busch.

Ιούλιος 2022

Four Centres – Body and Space

Ο Jarosław Fret, ιδρυτής και καλλιτεχνικός διευθυντής του Teatr ZAR και διευθυντής του Ινστιτούτου Grotowski, δίδαξε masterclass κατά τη διάρκεια του ταξιδιού των τελειοφοίτων της Σχολής στην Πολωνία. Τα μαθήματα ήταν αφιερωμένα στη δραματουργία του ηθοποιού. Η αλλαγή (μια κατάσταση που διαταράχθηκε) και η ικανότητα να την αναγνωρίσεις είναι η κύρια και θεμελιώδης πτυχή κάθε δράματος. Πώς ένας ηθοποιός, ένας ερμηνευτής μπορεί να εργαστεί για την αναγνωσιμότητα της δικής του γραμμής ενεργειών;

Σεπτέμβριος 2022

Martial Partnering

Ο Jakub Gontarski δίδαξε masterclass κατά τη διάρκεια του ταξιδιού των τελειοφοίτων της Σχολής στην Πολωνία. Είναι προπονητής και πιστοποιημένος εκπαιδευτής των αναπνευστικών προγραμμάτων Oxygen Advantage® και Buteyko Clinic International®, μέλος ερευνητικών προγραμμάτων που λειτουργούν υπό την αιγίδα του Ινστιτούτου Grotowski.
Η εκπαίδευση των σπουδαστριών/στών στο Ινστιτούτο Grotowski είναι αποτέλεσμα πολυετούς πρακτικής στους τομείς των πολεμικών τεχνών, του αθλητισμού, του χορού, του θεάτρου και της θεραπείας σώματος. Τα εκπαιδευτικά αυτά εργαλεία υποστηρίζουν την κινητικότητα, τον κινητικό έλεγχο, την ταχύτητα, τη σταθερότητα του σώματος, τη χωρική επίγνωση, την κινητική ευφυΐα και βοηθούν στη διατήρηση του σώματος σε καλή ψυχοσωματική κατάσταση.

Σεπτέμβριος 2022

Embodied Creation

Η Aleksandra Kugacz-Semerci δίδαξε masterclass κατά τη διάρκεια του ταξιδιού των τελειόφοιτων της Σχολής στην Πολωνία. Το εργαστήριο εστίασε στην ανάπτυξη και στο άνοιγμα των δυνατοτήτων που κουβαλά το σώμα μας μέσα από σωματικές ασκήσεις και δουλεύοντας με διαφορετικές ποιότητες. Πότε μπορούν οι πράξεις μας να οριστούν ως σκηνικό υλικό; Πώς μπορούμε να αποκαλύψουμε την αυθεντικότητα μέσα από απλές κινήσεις;

Σεπτέμβριος 2022

Τhe Naked Actor

Ο Andrew Visnevski, θεατρικός σκηνοθέτης με διεθνή καριέρα, δίδαξε στο Γ΄ έτος της Σχολής το masterclass με τίτλο The Naked Actor. Ο διδάσκων εργάζεται ως παιδαγωγός στο θέατρο και έχει υπάρξει υπεύθυνος σε διεθνή workshops με θέμα τον Σαίξπηρ σε πολλές χώρες.

Οκτώβριος 2022