Η ΣΧΟΛΗ ΜΑΣ

Ταυτότητα

Η Δραματική Σχολή του Εθνικού Θεάτρου ιδρύθηκε ταυτόχρονα με το Εθνικό Θέατρο τον Μάιο του 1930 με στόχο τη «συστηματική προσπάθεια για την αρτιότερη μόρφωση των ηθοποιών*». Έκτοτε η σχολή λειτουργεί αδιαλείπτως και διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στο σύγχρονο θεατρικό γίγνεσθαι.

Η φοίτηση στη Δραματική Σχολή του Εθνικού Θεάτρου είναι τριετούς διάρκειας και παρέχεται δωρεάν. Η παρακολούθηση του Προγράμματος Σπουδών είναι υποχρεωτική. Οι εισαγωγικές εξετάσεις διενεργούνται με αδιάβλητες διαδικασίες σε ετήσια βάση.

Η Σχολή έχει την έδρα της στην Αθήνα και στεγάζεται στο «Σχολείον – Ειρήνη Παπά», ένα υποδειγματικά αναπαλαιωμένο βιομηχανικό συγκρότημα επί της οδού Πειραιώς 52, στο Νέο Φάληρο, που διαθέτει ένα αμφιθέατρο 500 θέσεων και τρεις επιπλέον αίθουσες διδασκαλίας, βιβλιοθήκη, υπαίθριο θέατρο και αυλή με δέντρα.

Από το σπουδαστικό έτος 2018-19, παράλληλα με το Τμήμα Υποκριτικής, τέθηκε σε λειτουργία το Τμήμα Σκηνοθεσίας με σκοπό την πρακτική και θεωρητική εκπαίδευση νέων σκηνοθετών/τριών.

Σπουδαστές και σπουδάστριες της σχολής υπήρξαν μεταξύ άλλων: ο Δημήτρης Χορν, η Μαίρη Αρώνη, η Βάσω Μανωλίδου, ο Θάνος Κωτσόπουλος, ο Αλέξης Σολομός, η Άννα Συνοδινού, ο Νίκος Κούρκουλος, η Μελίνα Μερκούρη, ο Αλέκος Αλεξανδράκης. Στη Δραματική Σχολή δίδαξαν σημαντικοί άνθρωποι του θεάτρου όπως ο Αιμίλιος Βεάκης, ο Φώτος Πολίτης, ο Δημήτρης Μητρόπουλος, ο Δημήτρης Ροντήρης, η Κατίνα Παξινού, ο Στέλιος Βόκοβιτς, ο Τάκης Μουζενίδης, η Μαρία Χορς, ο Άγγελος Τερζάκης, ο Γιάννης Σιδέρης, ο Αιμίλιος Χουρμούζιος κ.ά.

*Νόμος 415 «Περί ιδρύσεως Εθνικού Θεάτρου», ΦΕΚ 141/Α/5.5.1930.